Blogul Luciei Muntean

Noutăți, anunțuri, concursuri, colaborări, învățăminte și multe alte surprize

Lucia Muntean

Ce este frunza?

Ca şi adulţi, de multe ori suntem tentaţi să procedăm greşit cu copiii şi să râdem de răspusurile pe care ei le consideră serioase. Discuţiile din categoria lucrurilor trăznite pe care le spun copiii îi amuză pe cei mari, dar îi nedumeresc pe cei mici. Umorul lor involuntar este rezultatul unei încercări de înţelegere a lumii din jur, iar reacţiile noastre de amuzament îi pun în încurcătură şi le frânează spontaneitatea. Copiii fac diferenţa între a râde de ei şi a râde împreună cu ei şi de aceea am învăţat, ca părinte şi ca educator, să separ ceea ce este distractiv pentru mine de ceea ce cred copiii că e distractiv.

Asta nu înseamnă ca nu mă amuz foarte tare de fiecare dată când îmi aduc aminte de o scenă sau alta la care am fost martoră în grădiniţă sau acasă. Înseamnă doar că am învăţat să amân momentul în care o fac pentru a le permite celor mici să se exprime nestingheriţi în încercarea lor de a da un sens informaţiilor noi cu care se întâlnesc în viaţa de zi cu zi.

Unul dintre momentele cele mai dragi mie a fost prilejuit de desfăşurarea proiectului tematic “Frunza”. Timp de câteva zile, grupa mea a petrecut timpul desfăşurând tot felul de activităţi destinate să îi împrietenească cu noţiunea de frunză: urmărirea conturului unei frunze, ştampilarea frunzelor, colecţionarea unor frunze deosebite din parc şi presarea lor, învăţarea unor cântece şi poezii despre frunze. La sfârşitul proiectului, ne-am adunat cu toţii în clasă şi am rugat fiecare copil să împărtăşească colegilor ce anume a reţinut el despre frunze şi despre lumea lor.

Iată care au fost cele mai simpatice răspunsuri:

“Frunza este bucătăria plantei în care tot ea este şi bucătăreasă pentru că ea pregăteşte hrana pentru tot pomul sau floarea.”

“Frunzele sunt ca nişte palme de bebeluşi care ne fac tai-tai din crengile copacilor.”

“Dacă eu aş fi frunza şi vântul ar vrea să mă doboare din copac, m-aş lupta cu el pentru că eu ştiu karate.”

“Pentru mine, cea mai frumoasă frunză este acul de brad pentru că pot să îl desenez foarte repede.”

“Frunzele cad pe pământ şi stau acolo iarna ca să îi fie cald pământului. Mie, când mi-a fost frig odată, mama mi-a spus: ‘Iar te-ai acoperit cu frunza asta de pătură? Cum să nu îţi fie frig cu ea?’. Atunci pământul, care este mai mare decât mine, se mulţumeşte cu nişte frunze?”

“Frunzele au forme diferite pentru ca fiecare copac să ştie cum îl cheamă şi să nu se încurce între ei.”

Президент Федерации футболарастушеванная стрелка видеозаказать создание интернет магазинаforwarder magazineчугунной подготовкаde agencebuses Chinese

Comments

Felicitari
Ne pare rău!