Blogul Luciei Muntean

Noutăți, anunțuri, concursuri, colaborări, învățăminte și multe alte surprize

Lucia Muntean

Cum putem hrăni încrederea în sine și stima de sine a copiilor?   

featured image

Este ușor pentru părinți să identifice nevoile fizice ale copilului lor: alimente hrănitoare, haine calde când este rece, timp de culcare la o oră rezonabilă. Cu toate acestea, nevoile mentale și emoționale ale copilului nu pot fi la fel de evidente. Buna sănătate mentală permite copiilor să gândească în mod clar, să se dezvolte din punct de vedere social și să învețe noi abilități. În plus, prietenii buni și cuvintele încurajatoare de la adulți sunt importante pentru a ajuta copiii să-și dezvolte încrederea în sine, stima de sine și o perspectivă emoțională sănătoasă asupra vieții.

Cum putem hrăni încrederea în sine și stima de sine a copiiilor?

  •  Lăudați-i –  Încurajarea primilor pași ai copiilor sau a capacității lor de a învăța un joc nou îi ajută să-și dezvolte dorința de a explora și de a învăța despre lumea înconjurătoare. Permiteți copiilor să exploreze și să se joace într-o zonă sigură unde nu pot fi răniți, oferiți-le asigurări zâmbind și vorbind des cu ei. Fiți un participant activ în activitățile lor – atenția părinților îi ajută pe copii să își construiască încrederea în sine și stima de sine.
  • Stabiliți obiective realiste – copiii mici au nevoie de obiective realiste care sa pună în poziție de echilibru ambițiile cu abilitățile lor.        Cu ajutorul părinților, copiii mai mari pot alege activitățile care le testează abilitățile și le sporesc încrederea în sine.
  • Fiți sinceri – nu ascundeți eșecurile fata de copiii. Este important ca ei să știe că noi toți facem greșeli și că adulții nu sunt perfecți.
  • Evitați observațiile sarcastice – Dacă un copil pierde un joc sau nu reușește un test, aflați cum se simte în legătură cu situația în cauză. Copiii se pot simți descurajați și au nevoie de incurajări motivatoare . Mai târziu, când sunt pregătiți, vorbiți și oferiți-le asigurări ca pot încerca din nou și că indiferent de rezultat îi veți susține.
  • Încurajați copiii să nu depună eforturi numai pentru a face tot posibilul intr-o situație dată, ci și pentru de a se bucura în timpul respectivului proces. Încercarea de noi activități îi învață pe copii despre munca în echipă, stima de sine și despre dezvoltarea de noi abilități.

Oferiți iubire necondiționată copiilor. Iubirea, siguranța și acceptarea ar trebui să fie în centrul vieții de familie. Copiii trebuie să știe că dragostea părinților nu depinde de realizările lor. Greșelile și/sau înfrângerile sunt de așteptat și sunt acceptate. Încrederea crește într-o casă plină cu iubire și afecțiune necondiționată.

Sursă foto – internet

Comments

Felicitari
Ne pare rău!