De unde vine Haloweenul?

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.
Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows’ Even – Noaptea tuturor sfintilor .
Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului spune ca din punct de vedere istoric sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, iar numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”. De Samhain se sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este, uneori, considerat a fi „Anul Nou Celtic”.
Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.
Cat despre felinarele din dovleci, in trecut, de Haloween, in Irlanda si Scotia se obisnuia a se sculpta felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu, dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovlecii, care erau mai ușor accesibili și mai mari – fiind mai ușor de modelat decât napii.
In zilele noastre, cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă, in timp ce in alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Comments