Blogul Luciei Muntean

Noutăți, anunțuri, concursuri, colaborări, învățăminte și multe alte surprize

Lucia Muntean

Grădiniță, draga mea, bine te-am găsit!

featured image

Dragi părinți,

Momentul în care copiii încep grădinița, poate fi un moment fericit pentru familie sau poate fi un moment care să dea bătăi de cap. Până la 3 ani, orice copil trăiește foarte intens sentimentul de “acasă”, care îi oferă siguranță și stabilitate. Intrarea într-un mediu nou, altul decât familia din care face parte, cu copii și adulți pe care nu îi cunoaște, cu reguli noi și un program diferit, îi sporește în mod normal starea de nesiguranță, și disconfortul legat de mersul la grădiniță.

Aș vrea să împărtășesc cu voi câteva idei simple și testate, care vă vor ajuta atunci când considerați că a sosit momentul să începeți  pregătirea celor mici pentru intrarea la grădiniță.

  1. Înainte de începerea grădiniței, vorbiți cu copiii despre ceea ce urmează să se întâmple acolo și vizitați împreună grădinița pe care ați ales-o. Lăsați-i să vadă singuri totul și apoi explicați-le de ce acolo lucrurile se petrec așa și nu altfel.
  2. Încurajați-i să privească pozitiv experiența pe care o vor trăi și ei aici.
  3. Prezentați-le intrarea în grădiniță ca pe o frumoasă aventură, în care ei vor avea posibilitatea să cunoscă și alți copii, împreună cu care se vor juca, vor desena, vor modela și vor asculta povești.
  4. Jucați-vă cu ei “de-a grădinița” și construiți-le scenarii în care jucăriile lor preferate sunt copiii cu care vor interacționa.
  5. Asigurați-i că educatoarea este adultul care le va purta de grijă și care îi va ajuta să își rezolve problemele.
  6. Înainte de plecarea la grădiniță, oferiți-le un obiect sau o jucărie dragă de acasă (dacă este cazul), pentru a le întări convingerea că nu sunt singuri.
  7. Implicați-i în pregătirea gustării și a gentuței, dacă ați ales o grădiniță cu program normal.
  8. Când vă despărțiți de ei, asigurați-i de faptul că nu îi părăsiți, că îi iubiți foarte mult și că la sfârșitul programului veți fi acolo pentru a merge împreună acasă.
  9. Acasă, în limita timpului pe care îl aveți la dispoziție, povestiți cu ei despre toate câte s-au întâmplat acolo pe parcursul unei zile și oferiți-le idei despre ce ar putea face și mâine, ajutându-i în acest fel să anticipeze pozitiv experiența unei noi zile la grădiniță.

Procedând în felul acesta veți reuși mai ușor, dragi părinți, să neteziți drumul copiilor voștri către noua lume a grădiniței și astfel veți cunoaște și veți trăi bucuria de a-i vedea cât mai repede mulțumiți și împăcați, atunci cănd ei vor pleca, iar și iar, din cuibul vostru pentru a-și găsi locul printre semenii lor.

Să aveți un început de grădiniță vesel și frumos!

Cu drag,

Lucia Munteanrussie tourismerussian christmassex meeting siteмеждународная курьерская доставка

Comments

Felicitari
Ne pare rău!