Blogul Luciei Muntean

Noutăți, anunțuri, concursuri, colaborări, învățăminte și multe alte surprize

Lucia Muntean

La multe carti citite de ziua internationala a cartii pentru copii si tineret!

featured image

Pe 2 aprilie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua internationala a cartii pentru copii si tineret. Deloc intamplator, ziua coincide cu data de nastere a  scriitorului Hans Christian Andersen, marele scriitor si poet danez, celebru  in intreaga lume pentru bucuria adusa copiilor prin basmele sale, traduse in peste 100 de tari.

Atunci cand am inceput sa publicam colectia “Cartile Lucia Muntean”, ne-am propus sa punem la dispozitia cititorilor nostri mari si mici cate o carte pentru fiecare moment important al copilariei, pentru a le spori bucuria petrecerii acestor momente impreuna.

Un astfel de moment este intalnirea copilului cu cartea, iar dorinta mea in calitate de mama, educatoare si bunica este sa va impartasesc cateva idei despre felul in care mi-am ghidat copiii, elevii si nepotii in momentele primele lor intalniri cu cartea.

Mai intai le-am prezentat cartea ca pe un obiect despre care nu stiu aproape nimic, mentionandi-i de cateva ori numele: ” Acesta este o carte!” I-am enumerat apoi partile componente – coperti, pagini – si i-am invitat sa descoperim impreuna proprietatile ei: marimea, culoarea, mirosul si netezimea. Dupa aceea, i-am intrebat pe rand:

  • Ce cred ei ca sunt aceste semne? (Literele)
  • Ce poate insemna acest scris pe coperta? (Autorul, titlul)
  • Ce se ascunde oare intre coperte? (Un numar mai mic sau mai mare de imagini)
  • Ce contin aceste pagini? (Text, imagini)
  • Cine poate citi textul? (Mama, tata, bunicul)
  • Ce pot citi copiii? (Imaginile)

Dupa aceste discutii si exercitii preliminare, le-am oferit cartea si le-am aratat cum se rasfoieste, iar apoi i-am lasat o vreme sa o studieze singuri. Abia cand toate simturile lor au fost puse la lucru si curiozitatea de a tine cartea in maini si de a o cerceta singuri le-a fost satisfacuta, am trecut la urmatoarea etapa.

Am inceput cu o carte cu poezii, ilustrata, i-am lasat pe copii sa aleaga imaginea care le-a placut cel mai mult, iar eu le-am citit textul aferent imaginii alese. Am discutat despre legatura dintre text si desen si i-am intrebat daca le place cum suna cuvintele. Le-am explicat ca felul in care suna ele si felul in care sunt scrise in pagina, unele sub altele, inseamna poezie. Am mai citit poezia inca o data si, daca interesul lor a crescut si au dorit sa o repete, i-am ajutat sa o memoreze, pe fragmente logice.

Intreaga colectie “Cartile Lucia Muntean”, a fost scrisa cu drag atat pentru copii cat si pentru parinti, pentru a deschide portile catre lumea fascinanta a imaginatiei, a cartilor, a povestilor si a poeziilor, iar volumele “Rime pentru cei mai mici ” (volumul 1 si volumul 2), sunt cartile pe care le recomand in primi pasi catre aceasta imprietenire.

Atat cartile de inceput cat si multe alte carti scrise pentru fiecare varsta in parte, le puteti gasi pe toate in mini libraria noastra online : Cartile Lucia Muntean

La multi ani de ziua internationala a cartilor pentru copii si tineret! La cat mai multe carti citite si lumi fantastice descoperite!

 

 

 

Comments

Felicitari
Ne pare rău!