Blogul Luciei Muntean

Noutăți, anunțuri, concursuri, colaborări, învățăminte și multe alte surprize

Lucia Muntean

Povesti cu Sanziene, la ceas de seara

featured image

Se povesteste din batrani ca demult, la marginea unui sat, traia o fata orfana, saraca, dar foarte harnica si frumoasa, cu parul balai si ochii albastri, cu inima plina de iubire pentru toti oamenii si toate vietatile pamantului. Insa, la fel se povesteste ca oamenii din sat nu o indrageau prea mult si treceau nepasatori pe langa ea, ori de cate ori o intalneau.
Sanziana, fata din povestea noastra isi alina singuratatea vorbind si jucandu-se cu pasarile si animalele padurii, impartind putina hrana, uneori chiar si culcusul din casuta ei cea mica si le era foarte bine impreuna.
Intr-una din zile, Sanziana isi simti trupul greu si fierbinte, iar toate incercarile de a se ridica din pat fura zadarnice. Ramase acolo suferind pe patul ei si doar vietatile padurii se intrebau mirate unde este ea. Zadarnic alergara sa-i aduca apa, hrana si leacuri pentru insanatosirea ei, Sanziana se simtea tot mai rau.
Pe cand se stingea vazand cu ochii, in casuta fetei intra o femeie batrana cu chipul bland, Sfanta Vineri, care cu glas cald si duios ii spusese:
– Frumoasa si blanda ai fost ca o floare, floare gingasa sa fii de-acum inainte; alungata si dispretuita ai fost, de acum vei fi cautata si indragita, vei fi asezata la loc de cinste in case, vei alina oamenilor multe suferinte si vei avea puteri tamaduitoare.
Astfel ii vorbi Sfanta Vineri si-n clipa urmatoare frumoasa fata cu parul balai se transforma intr-o frumoasa floare de culoare galbena, cu un parfum neasamuit ce parca raspandea in jur mirosul iubirii, al bunatatii si al puritatii copilei balaie, de odinioara.

  • Sanzienele sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui, in preajma solstitiului de vara. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica. Ele sunt sarbatorite in data de 24 iunie, cand fetele impletesc cununi din Sanziene impreuna cu toate florile campului.
    Ziua de Sanziene e prilej de bucurie si de readucere aminte a traditiilor din strabuni cat si de reinnoire a sentimentelor de iubire neconditionata pentru noi si pentru cei din jurul nostru.
  • Cat despre “minunile” terapeutice ale Sanzienelor, numai de bine, au intr-adevar proprietati vindecatoare, de infrumusetare si de imunizare a organismului.

Poveste sau legenda, Zanziana ne este foarte draga, la fel ca toate florile pamantului, gingase si neasemuit de frumoase.

La multi ani sanatosi si plini de iubire, de Sanziene!

Sursa fotografie: Internet

Павелко депутатbuy Alarm gasrussian to goнэцкэ купить в спббиол сковородыdes sitesмакияж для кареглазых брюнеток

Comments

Felicitari
Ne pare rău!